Шок в Мелбърн - Станислас Вавринка вдигна трофея на Australian Open

101788
Снимки: Getty Images/Guliver

6:3, 6:2, 3:6, 6:3 – вече първата ракета на Швейцария Станислас Вавринка се разправи с тоталния фаворит за титлата в Мелбърн Рафаел Надал и хвърли в истински потрес милионите фенове на Рафа по цял свят. Вавринка обаче напълно заслужи титлата, след като преодоля и много спорен медицински таймаут на Рафа в ключов момент на срещата и стана едва вторият швейцарец, спечелил трофея в Мелбърн. С успеха Вавринка официално става номер три в света и първа ракета на Швейцария пред легендата Роджър Федерер. За Надал пък остана разочарованието, след като не успя да стане първият тенисист в Оупън ерата, печелил поне по два пъти всеки турнир от Големия шлем и не можа да се приближи на три титли от рекорда на Федерер от 17 титли в тази най-престижна категория турнири. Интересен факт е, че треньор на Вавринка е Магнус Норман - човекът, който беше треньор на Робин Сьодерлинг, който през 2009 година се превърна в единствения досега човек, побеждавал Рафаел Надал на "Ролан Гарос".

Първи сет

От трети опит На Ли превзе Мелбърн и спечели Australian Open

7:6 (3), 6:0 – при третия си финал в Мелбърн На Ли най-после успя да прегърне купата на Australian Open, след като напълно очаква...


Доста изненадващо Станислас Вавринка се оказа по-спокойният играч в началните минути на срещата. Швейцарецът започна на пълни обороти мача, без грешки и от форхенд, и от бекхенд, а Надал беше доста пасивен и не се справяше добре с мощните, плоски удари на съперника. Логично с оглед на показаното Вавринка проби в четвъртия гейм, след като на два пъти Надал излезе неразчетено на мрежата и беше безмилостно наказан от бекхенд, а накрая не може да върне мощния форхенд на противника.

Трудностите за Надал не спряха дотук и при 1:4 той отново трябваше да се справя с точка за пробив след добро излизане на Вавринка на мрежата благодарение на поредна порция агресивни удари. Надал обаче така и не можеше да се закачи в сервис геймовете на Вавринка, който сервираше много сигурно, вариативно, с използване на плосък и сечен начален удар и разбиваше ретура на испанеца.

В 12 мача между Надал и Вавринка досега обаче швейцарецът не беше вземал нито един сет дори, докато Надал беше спечелил 26 поредни – огромен психологически товар за швейцареца. И при 5:3 първият сервис на Станислас изчезна, стигна се до 0:40 след като Надал изкара страхотен късмет в третото разиграване, когато силен удар на Вавринка закачи филето на мрежата и позволи на иначе отчаяно защитаващия се Надал да контраатакува. Крайно шокиращо обаче швейцарецът спаси и трите поредни точки за пробив, при това все така без да вкарва първи сервис – шест поредни пъти, а след това най-сетне първият начален удар се завърна и с два брутални сервиса, вторият от които ас, Вавринка спечели първия си сет срещу Рафа – 6:3.

Втори сет

Рафаел Надал повали Роджър Федерер в сблъсъка на гигантите

7:6 (4), 6:3, 6:3 - Рафаел Надал се показа като безмилостна машина и отново победи големия си съперник Роджър Федерер, този път на полу...


Крайно шокиращият, но много радостен за неутралните зрители развой на срещата стана още по-шокиращ в началото на този сет, след като Вавринка отново проби – на нула, при това забивайки четири поредни печеливши удара в четири разигравания, включително невероятен скъсен диагонал от ретур от бекхенд на любимия сечен сервис на Надал. Изнервеният испанец дори получи предупреждение за баване на времето при изпълнение на сервис.

Надал беше поставен на колене и едвам успя да вземе сервис гейма си, а след това поиска медицински таймаут и напусна корта. Това беше посрещнато с негодувание от Вавринка, а на всичкото отгоре не беше обявено каква е контузията на Надал и съдията не обяви веднага триминутния медицински таймаут, както е по правилник, а го направи чак след спора със Станислас. Надал се върна навреме на корта, но беше посрещнат с освирквания от публиката, която заподозря нечестна игра.

Подновяването на играта обаче показа, че Надал явно има проблем в кръста – той не тичаше, не можеше да изпълни сервис, като едвам се надигаше на пръсти при изпълнението на удара и логично Вавринка се възползва, пробивайки за втори път, на 15 след елегантен сечен удар от бекхенд – 4:1. Швейцарецът затвърди и този пробив, след като трябваше да мине през дюс, благодарение на три отчаяни удара на Надал, които се превърнаха в печеливши, но нищо повече. Вавринка можеше пак да пробие, след като имаше 15:40 и още една точка в седмия гейм, но Надал се измъкна с малко късмет и удари просто по инстинкт – 2:5. Това обаче само отложи неизбежното и с поредица от първи начални удари и три аса Вавринка взе и втория сет – 6:2.

Трети сет

Станислас Вавринка е на финал на Australian Open

6:3, 6:7 (1), 7:6 (3), 7:6 (4) – втората ракета на Швейцария Станислас Вавринка спечели с 3:1 сета срещу седмия поставен Томаш Бе...


И третата част започна с 15:40 на сервис на Надал, но Вавринка направи две поредни грешки и испанецът успя да измъкне подаването си. Нещо повече – Рафа проби сервиса на швейцареца за пръв път в мача, след като Вавринка започна с двойна грешка, беше надигран на два пъти при размените от основна линия, Надал си извоюва преднина от 15:40 и при втората възможност проби след грешка на Вавринка от форхенд.

Пробивът буквално преобрази Надал, който спря да гримасничи и започна да сипе печеливши удари и изведнъж Вавринка се оказа тенисистът в затруднено положение – накъсаният ритъм разби играта му от основна линия и швейцарецът отново трябваше да напипва верния тон.

При 5:3 Надал сервираше за сета и тогава Станислас най-сетне успя отново да влезе малко в релси, да наниже два печеливши удара и да си осигури 15:40. Но вместо да вземе своето, швейцарецът прибърза и при двете си възможности, бъркайки на два пъти и Рафа взе сета – 6:3.

Четвърти сет

Доминика Цибулкова достигна до първия си финал на турнир от Големия шлем

Доминика Цибулкова победи Агниешка Радванска и достигна до първия си финал от Голям шлем, предаде БГНЕС. Словашката тенисистка надигра...


На старта на тази част Вавринка за четвърти път в последния сет и малко докара нещата до 15:40 на начален удар на Надал и отново не успя да пробие, бъркайки отново и в двете точки елементарно още на ретур.

Познатото 15:40 се откри пред швейцареца отново – в шестия гейм и този път Вавринка удържа нервите си, вкара контролиран и дълбок ретур от форхенд, а след това с нов убийствен форхенд по линията проби за 4:2 гейма, доближавайки се на само два гейма до титлата. Тази мисъл явно се прокрадна в главата на швейцареца и той изигра ужасяващ сервис гейм, в който не вкара нито един първи сервис и след серия от грешки позволи на Надал да върне пробива, при това на нула – 4:3.

15:40 – тези цифри със сигурност ще се врежат здраво в паметта на Вавринка, който отново, подобно на шестия гейм, заби решаващ форхенд по правата и отново проби Надал – 5:3 и сервис за титлата за швейцареца. Този път Вавринка не трепна и с гейм на нула, благодарение на нова порция сервиси, взе така мечтаната титла.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Тенис