MADE IN BULGARIA
Никой не може да обясни феномена

“Няма друго населено място в страната, в което да има толкова много близнаци - цели 43 двойки”, заяви с гордост кметът на бургаското село Рудник Ахмед Сюлейман пред струпалото се множество. Макар че е 1 юни, тук не са се събрали да отбележат Деня на детето, а да почетат празника на близнаците. Събитието се провежда за трета поредна година и в него участват 43 “огледални” двойки от селото и отстоящото на километър минно селище “Черно море”.

Макар че феноменът “хлапе под индиго” тук открай време е нещо обичайно и в почти всяка фамилия се намира, доскоро никой не се замислял над този уникум. Едва преди 4 години новородените близначки Димана и Кателина, “отворили очите” на щастливата си баба Димка Кателиева. Последвала справка, която доказала, че в Рудник “не пее” теорията на вероятностите. Шансът да получиш “две в едно” тук се ръководи от закономерност, известна само на Господ. И се случва много по-често, откъдето и да е било в страната! Защо обаче, никой не е наясно… “Само който е пил от специалната вода на Рудник, който е ритал чудотворните камъни на Рудник и е усетил силния руднишки вятър, той или близките му могат да имат близнаци”, разкрива “секретът” на чудото Димка Кателиева пред репортер на “ШОУ”, който е пристигнал в селото на близнаците, за да се запознае на място с мистерията…
Доайен на гилдията на “дубликатите” е 80-годишната Марийка Иванова Атанасова. Цял низ от трагедии преследват близначката още преди да се появи на бял свят. Първо се споминал баща й. Това станало в деня, в който майка й му казала, че очаква рожба. Бедната жена го последвала в отвъдното, още щом дала живот на две момиченца: Марийка и Пройка. Второто близначе обаче веднага сподирило злочестата си майка в Рая. Малко по-големите от Марийка братче и сестриче доста се чудили какво да правят с оцелялото бебе, когато ги споходила идеята да отидат при черквата “Св. св. Кирил и Методий” в Бургас и да търсят на кого да го харижат. Цяла седмица обикаляли с пеленачето на ръце, докато едни добри хора - Иван и София Ташеви от с. Банево, прибрали нещастното бебе. Две деца им умирали и чак когато направили хаир на клетото сираче, Господ им наспорил четири живи наследници… Но и от Марийка не се отказали! И този път обаче смъртта и нещастията продължили да спохождат новото семейство на оцелялата близначка. “Заради пустите ниви злодейска ръка отряза главата и на втория ми баща”, разказва 80-годишната старица. Макар че е фина и дребна като момиченце, баба Марийка доскоро е помагала на сина си Иван при отглеждането на 250 овце. Сега пък е прехвърлила грижите си върху кравите и телетата, които семейството му въди в момента…
Анета и Анелия Христови пък са на другия край на ^възрастовата скала^. Те са най-малките членове на “братството” на близнаците. Двете момиченца се появили на бял свят на 17 януари, за радост и тревога на 38-годишната си баба Анета. “Радостта е двойна, но трудно се гледат, защото парите не достигат. Заедно плачат, заедно кихат”, разказва жената. Тя е станала баба толкова рано, защото била едва на 16 години, когато я откраднали за булка. “Не познавах жениха, но знаех, че семейството му са добри хора и се съгласих да остана. И ето, вече толкова години се водим….”, разказва за “ШОУ” младата прародителка. Близначките се родили мънички. Анета била 2550 г Обаче в сравнение с Анелия, която пък тежала едва 1700 г, изглеждала като исполин. “Страхувах се, че децата няма да оцелеят. Особено Анелия”, чистосърдечно си признава майка им Дияна. И се оплаква, че майчинството й е 120 лв., пък на всеки 3 дни трябва да дава по 18 лева за изкуствените млека за бебетата…
Като символ на близнаците в Рудник обаче се слави Тереза (Фатме) Стоянова Тодорова. В семейството й вече четири поколения поред имат поне по една двойка близнаци, а повечето – даже по две! Основите на уникалната плодовитост на фамилията поставя майката на Тереза - Христина Джамбазова. През 1948 г. тя се сдобива с две момиченца: Фатме (Тереза) и Айше. Второто близначе умира на 5-годишна възраст. През 1953 г. в семейството на Христина Джамбазова се ражда втората двойка близнаци - Айше и Расим. Многодетната майка дава живот на общо 9 деца!
Оказва се, че в това семейство дъщерите обикновено се движат по утъпканите от предшественичките им пътеки. Тереза също неотклонно следва познатия път. И нея съдбата я дарява с 9 отрочета. Подобно на майка си, Тереза загубва едното от близначетата, на които дарява живот през 1967 г. - Фанка (Фатме) умира на 5 годинки. Още веднъж Тереза дублира съдбата на собствената си родителка – когато три години по-късно на бял свят отново се появяват близнаци – Росица (Айше) и Емилия (Емине).
Близначката Христина (Хаджер) от своя страна също ражда близнаци - момче и момиче, но те умират. Сега има три момиченца.
Емилия (Емине) от втората двойка “прекопирани деца” на свой ред също дава живот на две двойки близнаци. Първата обаче предава Богу дух в болницата. След тях на бял свят се появява и втората двойка - вече 8-годишните Росица и Недьо. В семейството на Емилия децата общо са пет.
Щафетата да се дава живот на “деца под индиго” е поета и от сина на Тереза - 48-годишният Симеон Тодоров. Той пък се радва на 2-годишните си внуци-близнаци - Евру и Арзу, с които го е дарил неговият син.
Досега Тереза има 33 внука и 7 правнука!
“Работи се сериозно. Пък и дамазлъкът е такъв”, пояснява компетентно съпругът на Тереза Стоян Иванов Тодоров (Ибрям Пиличев). И допълва, че не само джинсът на Тереза, но и Пиличевата фамилия са род на близнаци. И брат му също се радва на внуци “под индиго” – 8-годишните Сали и Джейлян.
И съдбата на Начо Дончев от село Рудник по своята уникалност е без прецедент. Той има близнаци от две различни жени! Преди три петилетки Начо се жени за първи път и става татко на две момченца като две капки вода. Ала бракът му не потръгва. Семейната идилия се разсъхва набързо. След време Начо за втори път минава под венчило с друга. И по познатия сценарий отново има две момченца – близнаци. Сега Начо Дончев отглежда не само двата си 13-годишни близнака от първия брак, но и двегодишните “мъничета” от “поправителния изпит”…

с. Рудник – Бургас,
Марина ШИВАРОВА