zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Родиха се близнаци с различен цвят на кожата



Според статистиката вероятността за това е най-малко едно на милион.

20 април 2006, здраве.bg

На младата двойка от Нотингам, Великобритания - Кайли Ходжсън на 19 години и Реми Хордър на 17 години, се родиха момичета-близнаци с различен цвят на кожата, предаде Би Би Си.
Родителите имат смесена кръв - техните майки са бели, а бащите - чернокожи.
Очевидно е, че едната от новородените близначки е наследила само “белите” гени от двете страни, а другата - само “черните”. Момичетата са родени с цезарово сечение, защото едната от тях е била неправилно разположена в матката.
Когато новородените са били занесени на майката за кърмене, те не можела да повярва на очите си - външно момичетата си приличали, двете имали сини очи, но едната била много по-мургава. След няколко седмици очите на тъмното момиче са станали постепенно кафяви, а кожата още по-мургава.
Този случай е уникален - вероятността от появата на близнаци с различен цвят на кожата при смесени двойки е 1 на милион.
Учените смятат, че цветът на кожата се определя от 7 гена. Ако жената е от смесена раса, то и нейните яйцеклетки съдържат комплект от гени, кодиращи както белия цвят на кожата, така и черния. Също и при мъжа от смесена раса има различни гени. При оплождане на яйцеклетката смесеният тип гени се предават на детето.
Много рядко яйцеклетката или сперматозоидът могат да съдържат гени, кодиращи един цвят на кожата. Ако яйцеклетката и сперматозоидът съдържат само гени, кодиращи бяла кожа, то детето ще бъде бяло, и обратното. За двойките от смесени раси вероятността за такова събитие е 100/1. Шансът пък от забременяване с разнояйчни близнаци (когато две различни яйцеклетки едновременно се оплождат от два сперматозоида) е също 100/1.
Ако сперматозоидът, съдържащ само “бели” гени опложда подобна яйцеклетка по времето, когато сперматозоид, съдържащ само “черни” гени опложда яйцеклетка само с “черни” гени се раждат разнояйчни близнаци с различен цвят на кожата.

 
добави в:
 
Още по темите:
9 месеца    деца    любопитно    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.