Кърмене на близнаци – лесно като 1 – 2 – 3! Три стъпки за един чудесен старт!

Преди време получих предложение да напиша статия за кърменето на близнаци за ноемрийския брой на сп. „Майчинство“ и сега вече мога да я споделя и тук, пък вие ако искате може да си купите и цялото списание! Използвам момента и за да си призная най-сетне, че от доста време се обучавам за лидер-консултант към световноизвестната организация  „Ла Лече Лига“. Мечтата ми е все повече бебета-близнаци (и не само!) да бъдат кърмени след раждането – ето и моя принос в помощ майките, решили да кърмят дечицата си. 🙂

Кърмене на близнаци – лесно като 1 – 2 – 3!

1 майка
2 бебета
3 памперса

Лесно за запомняне и естествено като 1 – 2 – 3! Три стъпки, за един чудесен старт в кърменето на близнаци – ето как:

Едно – Майката

Не е нужно да сте супер-майка или хипер-кърмачка, за да кърмите близнаци. Кърменето е естествен процес, ръководен  изцяло от принципа на търсенето и предлагането. Колкото повече и по-често сучат бебетата (търсене), толкова повече мляко ще произвежда майката (предлагане). И когато дечицата ви са две, и млякото ще е за двама! Тялото ви, което е отгледало през бременността две бебета, е в състояние и да ги изхрани след раждането, няма нищо по-естествено от това.

Какво още може да направи майката за едно успешно начало на кърменето?

  • Посетете още рано през бременността среща на организация за кърмене (Ла Лече Лига организира такива в почти всички по-големи български градове), за да научите повече за кърменето и за първите дни с бебетата. Предварителната информация може да се окаже „двойно“ по-важна при близнаци и ще ви е от неоценима помощ след раждането. Освен това ще знаете към кого да се обърнете в случай на проблем или трудност. Не се колебайте да потърсите помощ още при първите съмнения!
  • Изберете за раждането болница, в която подкрепят кърменето и бебетата може да са при вас колкото се може по-рано. „Инвестицията“ в самостоятелна или ВИП стая ще се възвърне изключително бързо от спестените пари за изкуствено мляко за двама. Осведомете и лекарите, и персонала за намерението си да кърмите и помолете на дечицата ви да не бъдат давани вода и друго мляко, освен вашето.
  • Вярвайте в себе си! Ще успеете! Може да звучи пресилено и банално, но именно майките на близнаци се сблъскват с огромна доза недоверие и скептицизъм,  щом стане въпрос за кърменето. Дори най-близките ви хора може да посрещнат намерението ви да кърмите с фрази от рода на: „Как ще се справяш с две бебета?“ и „Ще видим дали ще имаш достатъчно кърма…“, а след раждането при всеки плач на бебе ще питат невинно:“Сигурна ли си, че си го нахранила добре?“. Не позволявайте подобни изказвания да ви обезсърчават, може би близките и познатите ви просто не знаят, че много „двойни мами“ са кърмили не само успешно, но и дълго. Има дори майки на тризнаци и четиризнаци, които са хранили всичките си бебета със своето мляко. Припомнете си също, че едно време дойките са осигурявали кърма и за 6 деца едновременно. Вашите са само две!
  • Майката също има нужда от грижи! Грижете се за себе си, за да се грижите добре и за бебетата. Ако е възможно, осигурете помощ за домакинството в първите дни или седмици след изписването, за да може да се посветите изцяло на мъниците. Хранете се добре, пийте достатъчно течности и почивайте, когато бебетата спят. За добрия сън ще ви помогне именно кърменето – при него се отделят хормони, които успокояват и отпускат майката.

Две – Бебетата

Най-добрият ви помощник за кърменето ще са вашите бебета. Редовното сучене на мъниците в първите дни и седмици без предлагане на вода, чайчета и други течности, ще стимулира производството на мляко в количество, напълно достатъчно, за да задоволи нуждите им. То не може да бъде заменено с нито един вид „чудодейна“ храна, чай или хранителна добавка за кърмачки.
Ако бебетата ви са родени навреме и с добро тегло, може да ги кърмите и непосредствено след раждането. Поставяйте ги на гърдата при първи признаци на глад, водете се от нуждите им и не хранете под час или със спазване на нощни паузи.
Ако дечицата ви се родят по-рано, може да започнете да изцеждате веднага кърма за тях и да я носите, за да им я дават, там където това е възможно. Коластрата, която произвеждат гърдите в първите дни след раждането е „течно злато“ за мъничетата ви, а кърмата на майките, родили преждевременно, съдържа специални съставки, които са безценни за недоносените бебенца.

Какво още може да направите за бебетата?

  • Цедете, ако сте разделени с бебетата. Много близнаци се раждат чрез цезарово сечение и ако поради тази или друга причина не може да сте веднага с дечицата си и да ги кърмите, започнете да цедите най-много 6 часа след раждането (цеденето на ръка за много майки е лесно и удобно за първите дни)). Цедете поне 8-10 пъти в денонощието с нощна пауза не повече от 4-5 часа, за да наподобите максимално начина на хранене на новородените. Добрата стимулация на гърдите в първите две седмици след раждането е много важна, за да имате кърма в изобилие и в бъдеще и това важи с особена сила за майките на близнаци. Ако се налага бебенцата ви да прекарат известно време в неонатологично отделение или в кувьоз, цеденето ще ви помогне да правите нещо наистина полезно за мъничетата си и да се чувствате близо до тях. Не се обезсърчавайте – повечето недоносени дечица засукват безпроблемно от гърдата, когато порастнат достатъчно.
  • Опитайте се да кърмите едновременно. Да храните заедно близнаците си ще е огромно улеснение в натовареното ви с грижи и радости ежедневие. Може да синхронизирате и храненията – когато едното бебе се събуди гладно, да кърмите и другото. Едновременното кърмене не само спестява време, но стимулира по-добре гърдите и улеснява бебенцата при сученето. Ако едното не се справя толкова добре колкото братчето или сестричето си, при кърменето заедно млякото за него ще тече по-лесно заради бебето, което се храни на другата гърда. Може би отстрани изглежда сложно, но за да настаните две бебета на гърдите не се изискват жонгльорски умения. Трябва само да откриете най-удобната за вас поза за едновременно кърмене и да се запасите с няколко възглавници, за да подпирате кърмачетата си. Съвсем скоро ще четете книга, ще говорите по телефона или  ще режете бебешки нокти с две напълно свободни ръце, докато кърмите. Потърсете и удобна поза, в която да предлагате гърдите легнала и на двете бебета – това ще направи нощните хранения много по-лесни! Макар едновременното кърмене да спестява време, има и майки, които предпочитат да кърмят децата си поотделно, за да отделят индивидуално внимание на всяко едно от тях.
  • Сменяйте гърдите. Редуването на гърдите не само стимулира еднакво производството на кърма, но е полезно и за зрението на бебетата, които гледат под различен ъгъл при кърмене. Някои майки сменят гърдата в средата на всяко хранене, други на всяко кърмене, а трети – всеки ден. Има обаче и бебета, които предпочитат точно определена гърда, в такъв случай може просто да сменяте от време на време позата на кърмене.
  • Гушкайте бебетата си! Близостта до тялото на един от родителите и братчето или сестричето, с което са делили утробата, има изключително благоприятен ефект за бебетата, особено ако са родени преждевременно. Гушнете дечицата си и се насладете на миговете кротко спокойствие. Допирът кожа до кожа с майката освен това подпомага кърменето, защото стимулира сукателния рефлекс при бебетата. Близначетата ви може да спят и в едно креватче в първите месеци, защото са свикнали да се чувстват заедно.

Три – Памперсите

Сигурно ви се струва странно, че в една статия за кърменето се говори за памперси, но след майката и бебетата те са най-важния елемент в поредицата 1 – 2 – 3. Именно съдържанието на памперсите показва най-лесно дали вашите близнаци се хранят добре, а това е основното притеснение на всяка майка. Числото 3 е броят на нааканите памперси, които трябва да има всяко от вашите изключително кърмени бебета за денонощието от началото на нормалните изхождания до около 6-та седмица след раждането. Ако бебетата ви сучат на поискване редовно и ефективно и имат поне 6 добре напишкани и 3 до 5 наакани памперса може да сте сигурни, че те се хранят добре и наддават достатъчно. Пълните памперси са доказателство и за пълни стомахчета!

Какво още трябва да знаете за наддаването?

  • Ще ви е много по-лесно да следите броят на кърменията и на памперсите ако си записвате в табличка или дори на обикновен  лист хартия, часът на хранене и смяната на памперсите на всяко бебе. Така с един поглед ще можете да видите „отчета“ за денонощието – колко хранения и колко пълни памперси. Може да отбелязвате и от коя гърда са сукали бебетата и колко дълго.
  • Не е нужно да мерите бебетата след всяко хранене. Тегленето преди и след кърмене, за да се „види“ колко е изяло всяко бебе е обикновено ненужно и най-вече стресиращо. Кърмачетата могат да изсукват различно количество на всяко хранене и ако имате съмнения за наддаването на бебетата е по-добре да ги мерите веднъж дневно или дори веднъж на няколко дни.
  • Избягвайте големите паузи между кърменията. В първите дни и седмици много бебенца може да са сънливи и да се будят по-нарядко за хранене. Това важи с особена сила за близнаците, които често се раждат по-мънички или малко по-рано. Новородените имат нужда от поне 8 хранения в денонощието, така че ако се наложи будете мъниците на всеки 2-3 часа и не ги оставяйте да проспиват хранения.
  • Много от таблиците за наддаване на бебетата са базирани на статистики за деца, хранени с изкуствено мляко, а тяхното наддаване е различно от това на изцяло кърмените бебета. Преди да дадете добавка или да се притеснявате излишно за теглото на мъничетата си, се обърнете за помощ и информация и към Ла Лече Лига лидер-консултант или помощник за кърмене

И когато в един прекрасен ден притиснете до гърдите си двете най-хубави бебета на света – вашите, няма нужда да се питате какво още трябва да направите…

1 – 2 – 3…Старт!!!

Пози за едновременно кърмене на близнаци

Прочети още:

Защо си струва да кърмиш близнаци?

Да кърмиш близнаци – разказът за нашето кърмене

Илюстрации: 

http://www.momzelle.com/blog/tag/breastfeeding-illustrations/

http://www.ilmondodeigemelli.org/

2 отговора на “Кърмене на близнаци – лесно като 1 – 2 – 3! Три стъпки за един чудесен старт!

  1. Pingback: Едновременно кърмене на близнаци – видеоклип, пози и съвети « ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

  2. Pingback: Бионсе кърми близнаци! | ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

Публикувай коментар